TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ LOW FODMAP

TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ LOW FODMAP

© @RebelRecipes

Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη δίαιτα low FODMAP, πρέπει να γνωρίζετε μερικά βασικά στοιχεία:

1️⃣ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ
Για να ξεκινήσετε τη δίαιτα low FODMAP, πρέπει να έχετε διαγνωστεί με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) από τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει επίσης όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές παθήσεις (π.χ. κοιλιοκάκη). Ο λόγος που αυτή ή δίαιτα απευθύνεται μόνο σε άτομα με ΣΕΕ είναι επειδή έως τώρα οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η δίαιτα low FODMAP είναι αποτελεσματική μόνο σε άτομα που πάσχουν από ΣΕΕ.

2️⃣Η ΔΙΑΙΤΑ LOW FODMAP ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Πολλές φορές οι διαιτολόγοι βλέπουμε ασθενείς με ΣΕΕ που αποφεύγουν (άσκοπα!) τη γλουτένη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε τη γλουτένη καθώς δεν είναι αυτή που προκαλεί τα εντερικά συμπτώματα του ΣΕΕ. Μόνο τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη!

Αν και στη δίαιτα low FODMAP αποφεύγονται αρκετά τρόφιμα που περιέχουν και γλουτένη, ο λόγος αποφυγής είναι η περιεκτικότητά τους σε φρουκτάνες (ένα είδος υδατάνθρακα FODMAP) και όχι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε γλουτένη! Η δίαιτα low FODMAP μάλιστα επιτρέπει την κατανάλωση πολλών τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, όπως σάλτσα σόγιας ή ψωμί από σπέλτα.

3️⃣H ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΤΑΔΙΟ 2Ο ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
Το 1ο στάδιο της δίαιτας, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα υψηλά σε FODMAPs τρόφιμα αποφεύγονται, είναι το πιο διαδεδομένο στάδιο της δίαιτας low FODMAP. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό είναι και το στάδιο στο οποίο τα άτομα με ΣΕΕ ενδέχεται να διαπιστώσουν σημαντική βελτίωση στα εντερικά τους συμπτώματα. Πολλοί όμως ξεχνούν ότι αυτό το στάδιο πρέπει να διαρκεί μόνο έως 8 εβδομάδες. Ύστερα, πρέπει να προχωρήσουμε στο 2ο στάδιο: την επανεισαγωγή των τροφίμων που αποφεύγονταν στο 1ο στάδιο προκειμένου να εντοπιστούν τα τρόφιμα που είναι υπαίτια για τα εντερικά συμπτώματα!

4️⃣Η ΔΙΑΙΤΑ LOW FODMAP ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η δίαιτα low FODMAP βελτιώνει σημαντικά τα εντερικά συμπτώματα στο 70% των ατόμων με ΣΕΕ. Αν και πρόκειται για πολύ σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει ένα 30% ατόμων με ΣΕΕ που δεν βιώνουν καμία βελτίωση. Αν λοιπόν ακολουθήσετε τη δίαιτα low FODMAP και δεν δείτε βελτίωση, τότε αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα αυτή δεν είναι η λύση για τα δικά σας εντερικά συμπτώματα – στην περίπτωση αυτή, συζητήστε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για άλλες θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

5️⃣Η ΔΙΑΙΤΑ LOW FODMAP ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ
Όπως συμβαίνει με όλες τις ιατρικές (και μη) επιστήμες, νέες επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύονται είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται κάποιες θεραπείες. Έτσι συμβαίνει και με τη δίαιτα low FODMAP – η δίαιτα αυτή είναι μια σχετικά νέα θεραπεία καθώς η πρώτη επιστημονική έρευνα πάνω σε αυτή δημοσιεύτηκε μόλις πριν 10 χρόνια!
Πολλές επιστημονικές έρευνες είναι τώρα σε εξέλιξη– μάλιστα, η επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχω και εγώ διεξάγουμε 3 μεγάλες επιστημονικές μελέτες στη δίαιτα low FODMAP αυτή τη στιγμή! Αυτό σημαίνει ότι νέες πληροφορίες προκύπτουν συνεχώς από τις έρευνες αυτές, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ακολουθείται η δίαιτα low FODMAP.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η δίαιτα αυτή να ακολουθείται με τη συμβουλή ενός εκπαιδευμένου στη δίαιτα αυτή διαιτολόγου ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart