ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ KAI AΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ KAI AΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

© @the_sunkissed_kitchen

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένως από κέντρα αδυνατίσματος ως υπαίτιες για το αυξημένο σωματικό βάρος, υπόσχοντας ότι με τον εντοπισμό αυτών των «δυσανεξιών» και τον αποκλεισμό των «προβληματικών» τροφίμων κάποιος θα μπορούσε ευκολότερα να χάσει βάρος.
Είναι όμως αυτό αλήθεια; Μπορεί το αυξημένο βάρος να οφείλεται όντως σε τροφικές δυσανεξίες;

Όχι!

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας αρχικά εφαρμόστηκαν ως μέρος εναλλακτικών θεραπειών και άρχισαν να χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους κυρίως μετά το 1980. Όσοι πρότειναν αυτά τα τεστ υποστήριζαν ότι υπάρχουν τροφές (διαφορετικές για κάθε άνθρωπο) που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να τις αφομοιώσουμε και μεταβολίσουμε σωστά και κατά συνέπεια να συμβάλλουν στο αυξημένο βάρος.

Για παράδειγμα, πιθανά αποτελέσματα τεστ τροφικών δυσανεξιών ανέφεραν ότι για κάποιον τα «προβληματικά» τρόφιμα ήταν οι ντομάτες, η βρώμη, τα μήλα κ.λπ., τροφές δηλαδή που είναι απόλυτα υγιεινές και εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΥΣΑΝΕΞΙΩΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Όχι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να έχει εξετάσει και υποστηρίξει τη συμβολή των τεστ τροφικών δυνασεξιών για απώλεια βάρους! Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
1️⃣Τα τεστ τροφικών δυνανεξιών που χρησιμοποιούνται (π.χ. εξετάσεις αίματος, κινησιολογικά τεστ, ανάλυση τριχών, κυτοτοξικό τεστ κ.λπ.) δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία, δηλαδή δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν καν πιθανές τροφικές δυσανεξίες.
2️⃣Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν ευθύνεται για το αυξημένο βάρος (ναι, αυτό ισχύει και για τη σοκολάτα!). Αυτό που έχει σημασία είναι η διατροφή στο σύνολό της!

ΑΡΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ;

Ναι. Μάλιστα, το ελληνικό Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι το τεστ δυσανεξίας δεν είναι εγκεκριμένη εξέταση. Κανένας ιατρικός ή διαιτολογικός σύλλογος (εθνικός ή διεθνής) δεν στηρίζει τη χρήση τους.

ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑ ΚΙΛΑ. ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Είναι απλό. Αν εξετάσουμε και αναλύσουμε τις δίαιτες που χορηγούνταν ύστερα από τον εντοπισμό των «προβληματικών» τροφίμων, ήταν όλες υποθερμιδικές. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο πελάτης/ασθενής κατανάλωνε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόταν ο οργανισμός για να διατηρήσει το βάρος του και επομένως ο πελάτης/ασθενής έχανε βάρος. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με μια οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή που δεν αποκλείει ανώφελα και άσκοπα τροφές που κατά τα άλλα είναι απόλυτα υγιεινές👍!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τροφικών δυσανεξιών και σωματικού βάρους ή ανθρώπινου μεταβολισμού.
🔷Αν θέλετε να αξιολογήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό, επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο. Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι (π.χ. έμμεση θερμιδομετρία) που χρησιμοποιούνται από τους διαιτολόγους και θα σας δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
🔷Αν και δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στο σωματικό βάρος, οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να συμβάλλουν σε κλινικές παθήσεις (π.χ. Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου) και ο μόνος τρόπος για να εντοπιστούν είναι μέσω του αποκλεισμού και της επανεισαγωγής ύποπτων τροφίμων υπό την καθοδήγηση ιατρού/διαιτολόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τα έγγραφα και την παρουσίαση της ΕΔΔΕ -Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – εδώ https://bit.ly/2IVkDcb και εδώ https://bit.ly/2GxSauG, καθώς και το άρθρο της διαιτολόγου Maria Mantzorou πάνω σε αυτό το θέμα εδώ https://bit.ly/2GGGXZb .

Μοιράσου το

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart