ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ «ΗΡΕΜΟ» ΕΝΤΕΡΟ

ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ «ΗΡΕΜΟ» ΕΝΤΕΡΟ

© @choosingchia

Μέχρι στιγμής έχω αναφερθεί κυρίως στα τρόφιμα που ενδέχεται να προκαλέσουν εντερικά συμπτώματα σε άτομα με σπαστική κολίτιδα (ή Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) και για αυτό τον λόγο πρέπει να αποφεύγονται στη δίαιτα low FODMAP.
Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ στα τρόφιμα που ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στη δίαιτα low FODMAP και συμβάλλουν σε ένα «ήρεμο» έντερο.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ «ΗΡΕΜΟ» ΕΝΤΕΡΟ;

Αμυλούχα: ρύζι, βρώμη, πολέντα, κίνοα, φαγόπυρο, κεχρί.
Φρούτα: μανταρίνια, πορτοκάλια, μπανάνες, βατόμουρα, κράνμπερι, ακτινίδια, ανανάς
Λαχανικά: μελιτζάνες, καρότα, κολοκυθάκια, κολοκύθα, αγγούρια, λάχανα, μαρούλια, ελιές, ρόκα
Bότανα και μπαχαρικά: βασιλικός, κανέλα, γαρίφαλο, κορίανδρος, κύμινο, πάπρικα, δεντρολίβανο, θυμάρι, αλάτι, κουρκουμάς
Ξηροί καρποί: κάστανα, φιστίκια, πεκάν, κουκουναρόσπορος, σουσάμι, καρύδια
Γάλατα και γιαούρτια: γάλα αμυγδάλου, γάλα φουντουκιού, γάλα βρώμης, γάλα ρυζιού, γιαούρτια σόγιας
Τυριά: φέτα, μοτσαρέλα, μπρι, ροκφόρ, πεκορίνο, τσένταρ
Σοκολάτες: μαύρη σοκολάτα
Επίσης επιτρέπονται: κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας, ψάρια, αυγά, tofu – αλλά να προσέχετε τις σάλτσες καθώς ενδέχεται να περιέχουν συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs (π.χ. κρεμμύδι και σκόρδο).

Σημείωση: είναι αδύνατο να απαριθμήσω σε μία ανάρτηση ΟΛΑ τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη δίαιτα low FODMAP επειδή είναι πολλά! Σε αυτό το άρθρο όμως σας δίνω μια γεύση!

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ low FODMAP?

Αυτά τα τρόφιμα έχουν εξεταστεί και αναλυθεί στο εργαστήριο του Παν/μίου ΜΟΝΑSH και έχει διαπιστωθεί ότι είτε δεν περιέχουν καθόλου FODMAPs είτε περιέχουν ποσότητα FODMAPs που είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει εντερικά συμπτώματα.

ΟΜΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ;

Αυτό είναι κάτι που ακούμε από πολλούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει επειδή το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικά άτομα με ΣΕΕ να έχουν διαφορετικές «ευαισθησίες» και να αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια τρόφιμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο διαιτολόγος θα σας βοηθήσει 1) να διαπιστώσετε αν όντως έχετε «ευαισθησία» στην τροφή που έχετε εντοπίσει και 2) αν χρειάζεται να την αποφεύγετε και αυτή στη διατροφής σας. Κατά τα άλλα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προαναφερθέντα τρόφιμα δεν προκαλούν επώδυνα εντερικά συμπτώματα στο 70% των ατόμων με ΣΕΕ!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να εμφανίσετε εντερικά συμπτώματα! Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά και ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
🔷Η δίαιτα low FODMAP πρέπει να ακολουθείται με τη βοήθεια εκπαιδευμένου διαιτολόγου ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι την ακολουθείτε σωστά και ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς διατροφικές ελλείψεις!

 

Βιβλιογραφία:
Staudacher & Whelan. The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut 2017; 66: 1517–1527.

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart