ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΗΜΩΣΗ (κεφίρ, kombucha κ.α.)
Κεφίρ, λάχανο τουρσί, kombucha, ψωμί με προζύμι: τα τελευταία χρόνια, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν γίνει της μόδας.
Η ομάδα μου μόλις δημοσίευσε μια νέα επιστημονική ανασκόπηση στο Nutrients όπου αναλύουμε εξονυχιστικά τα ευρήματα μελετών. Τι ισχύει λοιπόν;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΥΜΩΣΗ;
Είναι τρόφιμα που έχουν παραχθεί μέσω της επίδρασης μικροοργανισμών (π.χ. βακτήριων), οι οποίοι βοηθούν στη βελτίωση της γεύσης, υφής, θρεπτικών συστατικών κ.α.
Η ζύμωση είναι μια πολύ παλαιά μέθοδος συντήρησης τροφίμων (έχει καταγραφεί ακόμη στην Αρχαία Αίγυπτο!) καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών (δηλαδή, το τρόφιμο δεν «χαλάει» γρήγορα),
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ωφελούν την υγεία του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε «καλούς» μικροοργανισμούς που δρουν ως προβιοτικά.
ΠΟΙΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ;
ΚΕΦΙΡ:
- Λιγότερα εντερικά συμπτώματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (σε σύγκριση με το γάλα). Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία της ζύμωσης του κεφίρ μειώνει την ποσότητα λακτόζης στο γάλα.
- Αποτελεσματικότερη εξάλειψη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και μείωση συμπτωμάτων κοιλιακού πόνου, διάρροιας και ναυτίας (όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με αντιβίωση).
ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ:
- Λιγότερα εντερικά συμπτώματα σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σε σύγκριση με ψωμί που δεν έχει προζύμι).
KOMBUCHA, ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ, ΚΙΜΤΣΙ, ΜΙΣΟ:
- Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επεμβατική τυχαιοποιημένη μελέτη που να έχει εξετάσει/επιβεβαιώσει πώς επιδρούν στην υγεία του εντέρου. Επομένως, κάθε ισχυρισμός ότι βοηθούν το έντερο είναι αβάσιμος!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
- Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη δράση των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση στην εντερική υγεία.
- Το κεφίρ είναι η τροφή που έχει μελετηθεί περισσότερο (ύστερα από το γιαούρτι) δείχνοντας πιθανά οφέλη.
- Τα τρόφιμα αυτά καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια με ασφάλεια. Όταν η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται σωστά, τα τρόφιμα αυτά είναι ασφαλή. Αν και δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για τα οφέλη τους, εάν σας αρέσει η γεύση τους, τότε συνεχίστε να τα καταναλώνετε!
- Στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε περισσότερες μελέτες σε αυτό τον τομέα (είναι και ένα από τα δικά μου μελλοντικά σχέδια!).
Πηγή: Dimidi et al. Nutrients 2019;11:1806 doi: 10.3390/nu11081806