ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Μόλις δημοσιεύτηκε ακόμη μια νέα επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες !
ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ;
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία περισσότερων από 15.000 ατόμων για 25 ολόκληρα χρόνια. Κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και επικεντρώθηκαν στους υδατάνθρακες.
Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψουν τα ποσοστά θνησιμότητας (δηλ. θανάτους) στο πέρασμα του χρόνου και να ερευνήσουν αν σχετίζονταν με την κατανάλωση υδατανθράκων.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ;
Και η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων (<40% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας) αλλά και η πολύ υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων (>70% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας) σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας!!!
Όσον αφορά τα άτομα με πολύ ΧΑΜΗΛΗ πρόσληψη υδατανθράκων, ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι ακόμη μεγαλύτερος αν η διατροφή είναι πλούσια σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. κρέας). Όταν η διατροφή είναι πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. λαχανικά), τότε ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώνεται σε σχέση με όσους καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.
Και το σημαντικότερο: η ΜΕΤΡΙΑ πρόσληψη υδατανθράκων (50-55% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας) συνδέεται με τον ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας!!
Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ΜΕΤΡΙΑ ποσότητα υδατανθράκων ζουν 4 χρόνια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όσους καταναλώνουν ελάχιστους υδατάνθρακες (<30% της ημερήσιας ενέργειας), και 1 χρόνο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όσους καταναλώνουν πάρα πολλούς (>65% της ημερήσιας ενέργειας) υδατάνθρακες!
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
🔷Αν και αυτή η μελέτη δεν δείχνει αιτιότητα αλλά συσχέτιση, αποδεικνύει κάτι που ήδη γνωρίζουμε: οι υδατάνθρακες ΔΕΝ βλάπτουν.
🔷Αντιθέτως, ορισμένοι υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
🔷Επομένως, οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής, πάντοτε με μέτρο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι το 50-55% της συνολικής ενέργειας (θερμίδες) να προέρχεται από υδατάνθρακες.
🔷Τέλος, καλό είναι να ακολουθούμε διατροφή πλούσια σε προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ψωμί ολικής άλεσης).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Seidelmann et al. The Lancet Public Health. 2018 (in press).