Υδατάνθρακες: σύμμαχος ή εχθρός

Υδατάνθρακες: σύμμαχος ή εχθρός

© @Rebel Recipes

Οι υδατάνθρακες έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι προκαλούν αύξηση του βάρους, κατακράτηση υγρών και μεταβολικά σύνδρομα. Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Όχι, είναι ΜΥΘΟΣ! Αλλά πριν εξηγήσω γιατί, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;

Oι υδατάνθρακες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
Τα σάκχαρα, που βρίσκονται σε φρούτα, στο μέλι, σε χυμούς φρούτων, στα γαλακτοκομικά και σταλαχανικά. Συχνά προστίθενται και σε τροφές, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά.
Το άμυλο, που βρίσκεται σε τροφές που προέρχονται από τα φυτά, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι και οι πατάτες. Τα αμυλούχα προϊόντα παρέχουν μια αργή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό μας, βοηθώντας στη καλή του λειτουργία.
Τις φυτικές ίνες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, στο ψωμί ολικής άλεσης και στα όσπρια.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;

Μερικοί υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους. Ωστόσο αυτές οι δίαιτες δύσκολα ακολουθούνται και το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής απώλειας βάρους που παρατηρείται σχετίζεται συχνά με απώλειες νερού/υγρών και όχι λίπους. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν χάσει βάρος ακολουθώντας δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, μακροπρόθεσμα το βάρος αυτό επέστρεψε.

Οποιοδήποτε τρόφιμο παχαίνει εάν το υπερκαταναλώνουμε. Όχι μόνο οι υδατάνθρακες!

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες περιέχουν ανά γραμμάριο λιγότερες από τις μισές θερμίδες του λίπους!

Όταν οι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν υδατάνθρακες με σκοπό να χάσουν βάρος, δεν είναι μόνο οι υδατάνθρακες που κόβουν, αλλά και τα συστατικά (υψηλά σε θερμίδες) που αναμιγνύονται ή καταναλώνονται μαζί με τους υδατάνθρακες, όπως το βούτυρο, το τυρί, η κρέμα, η ζάχαρη και το λάδι. Επομένως, μια πιθανή απώλεια βάρους δεν οφείλεται απαραίτητα στη μείωση των υδατανθράκων, αλλά μόνο στη μείωση των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά!

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ;

Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια αυτή χρησιμοποιείται από ολόκληρο τον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών και των οργάνων μας, ως πηγή ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αμυλούχα τρόφιμα και οι φυτικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;

Αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, τότε ο οργανισμός θα αρχίσει να μετατρέπει τα λιπαρά οξέα (που έχουν καταναλωθεί) σε ενέργεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγκεφάλου μας. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί την παραγωγή και αύξηση των ΚΕΤΟΝΩΝ, που έχουν καταγραφεί να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό και συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αδυναμία, ναυτία και ζαλάδες.
Επομένως, αν ακολουθείτε μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, τότε ο εγκέφαλός σας θα αναγκαστεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τις κετόνες (από τα λιπαρά οξέα) ως πηγή ενέργειας. Όσο αυτή η μετάβαση προχωρεί, ο οργανισμός αναγκάζεται να διασπά τις πρωτεΐνες που βρίσκονται ήδη στο σώμα μας, οδηγώντας σε απώλεια μυϊκής μάζας.
Πολλά προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες, περιέχουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Επομένως, με το να αποκλείετε τέτοιες τροφές, διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε διατροφικές ανεπάρκειες.
Αν μειώσετε τους υδατάνθρακες, τότε θα αναγκαστείτε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα λιπών, και ειδικά των κορεσμένων λιπών που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι υδατάνθρακες είναι σύμμαχός μας! Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.  Καλό είναι να επιλέγετε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, επειδή περιέχουν επι πλέον σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Όπως με κάθε τροφή, είναι σημαντικό να επιλέγετε τη σωστή ποσότητα που ταιριάζει στις ανάγκες σας – συνήθως προτείνουμε να καταναλώνετε πηγές υδατανθράκων σε μέγεθος όσο είναι η γροθιά σας (σε κάθε γεύμα!).

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart