Ύπνος και διατροφή

Ύπνος και διατροφή

© @Thinkstockphotos

ΝΕΑ έρευνα δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε απλά και μόνο με το να κοιμόμαστε λίγη περισσότερη ώρα κάθε μέρα!

ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ;

42 υγιείς άντρες και γυναίκες έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα. Σε 21 απ’ αυτούς δεν τους ζητήθηκε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουν να κοιμούνται ως συνήθως, ενώ οι υπόλοιποι 21 έλαβαν εξατομικευμένες συμβουλές προκειμένου να παρατείνουν τον ύπνο τους κατά 1 με 1,5 ώρα κάθε βράδυ. Μερικές από τις συμβουλές ήταν:

  • Να αποφεύγουν την υπερβολική πρόσληψη καφεϊνης και νικοτίνης αργά τη μέρα
  • Να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο κρεβάτι έχοντας φάει πάρα πολύ ή όντας πολύ πεινασμένοι
  • Το δωμάτιο πρέπει να είναι σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό
  • Να αποφεύγουν αγχωτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως εργασία και έντονες συζητήσεις. Αντ’ αυτού, να χαλαρώνουν με ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας ασκήσεις χαλάρωσης
  • Αν κάνουν έντονη γυμναστική, να προσπαθούν να την κάνουν τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουν για ύπνο, καθώς η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέργεση
  • Nα αποφεύγουν τους μικρούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ;

Η ομάδα των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τις εξατομικευμένες συμβουλές ύπνου κατάφεραν να αυξήσουν τον χρόνο που μένουν στο κρεβάτι κατά 1 ώρα κάθε βράδυ! O περισσότερος χρόνος ύπνου οδήγησε σε:
✔️ Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης κατά 10 γραμμάρια την ημέρα!
✔️ Μείωση της πρόσληψης λιπών και υδατανθράκων

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με το να ακολουθήσετε τις προαναφερθείσες απλές συμβουλές για να κοιμάστε λίγο περισσότερο κάθε βράδυ μπορείτε να μειώσετε την καθημερινή κατανάλωση ζαχάρων στη διατροφή σας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τον οργανισμό σας να μειώσει το κίνδυνο μεταβολικών νόσων, όπως η παχυσαρκία!

Bιβλιογραφία:

Αl Khatib et al. Sleep extension is a feasible lifestyle intervention in free-living adults who are habitually short sleepers: a potential strategy for decreasing intake of free sugars? A randomized controlled pilot study. Am J Clin Nutr. 2018 (in press)

Μοιράσου το

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε ENTER για αναζήτηση

Shopping Cart